Milyen melegburkolatot válasszunk?

Ebben a cikkünkben a melegburkolatok kérdését szeretnénk körbejárni és segítséget adni, hiszen hosszútávú döntésről van szó, vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat is.

A legismertebb és legelterjedtebb a laminált padló, melynek anyaga 90%-ban környezetbarát faőrlemény. Erre kasírozzák fel a különböző színű és mintájú dekorréteget, majd erre kerül egy műgyanta bevonat, mely a padló felületének védelmét szolgálja. Ennek a fedőrétegnek a vastagsága határozza meg a kopásállóságot. Egy laminált padló vastagsága 6-12 mm között lehet. A 6 mm-es változatot nem igazán ajánlják a szakemberek, mivel ehhez tükörsima aljzatra lenne szükség, ami viszont – legyünk őszinték – szinte lehetetlen. Egy 8 mm-es padló viszont már jól reagál az egyenetlenségekre, hiszen  ha pl. egy 100 kg-os ember rálép a padlónak arra a részére, ami esetleg nem simul szorosan a betonhoz, hanem a „levegőben lóg”, akkor egy vastagabb padlónak a csapjai is vastagabbak, így azok meg tudják tartani a terhelést, nem kell attól tartanunk, hogy a csapok letörnek, majd pedig később a lapok elmozdulnak a helyükről. Beszélnünk kell a laminált padlók kopásállóságáról is, hiszen nem mindegy, hogy 1-2 év használat után milyen állapotban lesznek a helyiségeink. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már viszonylag rövid használat után „lelakott” burkolatokkal, ami olyan, mintha egy görkorcsolyapályát üzemeltettünk volna a nappalinkban. De biztosan tudunk arra is példát, amikor sok-sok év után is szinte az eredeti minőségében gyönyörködhettünk egy burkolatban. Hogy ez így legyen, válasszuk a kopásállósági kategóriák közül az igényeinknek leginkább megfelelőt. A laminált padló azért lett közönségkedvenc, mert nagyon hasonlít a valódi fából készült parkettához, ugyanakkor az ára lényegesen kedvezőbb. Emellett sokkal kevésbé sérülékeny, nem igényel karbantartást, padlófűtés esetén is használható, hatalmas minta- és színválasztékban kapható, helyes lerakás és használat mellett hosszú élettartamú és végül, de nem utolsósorban: környezetbarát. Amire figyelni kell, hogy felmosáskor nehogy nagyon eláztassuk, mivel ezt nem szereti. Ha Ön is a laminált padlót kedvelők táborába tartozik, döntéskor ne csak a termék árát figyelje, hiszen biztosan nem szeretné fél év múlva elölről kezdeni a felújítást vagy éveken át a felpúposodott, összekarcolódott padlót nézni. Célszerű ilyenkor mérlegelni, hogy ha figyelembe vesszük az ár-érték arányokat, mikor is járunk valóban jobban?!

 

 Egy igazi klasszikus a melegburkolatok között: a parketta. Az eleganciát és az otthonosságot képviseli, de modern, minimalista otthonokba is tökéletes választás. A mai, 100%-ban természetes alapanyagokból készülő parketták nem sok mindenben hasonlítanak elődeikhez, hiszen ma már környezetbarát technológiával készülnek és a ragasztáshoz sincs szükség egészségkárosító anyagokra. Fektetésük is máshogyan történik, így ma már nem tudnak elmozdulni a parketták, ill. nem érzékenyek a levegő páratartalmának a változására sem. A felhasznált fa anyagától nem függ a parketta kopásállósága, mivel a lakkréteg képez a kopásnak ellenálló felületet. Figyelnünk kell azonban a lakkréteg elkopására és mielőtt ez megtörténne, gondoskodnunk kell a parkettánk felújításáról. Átlagos használat esetén azonban évtizedekig élvezhetjük környezetünkben.

 

Az elmúlt évek sikerterméke a vinyl padló. Elképzelhető, hogy sokaknak a név hallatán a régi linóleum jut eszébe, azonban itt már valami egész másról van szó. A jelenlegi vinyl padlók már megtévesztésig hasonlítanak a természetes anyagokhoz. Lehetnek kő- vagy fautánzatúak, sokféle mintával, színben és stílusban. Ha nehezen tud dönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszon a lakása helyiségeibe, viszont egységes megoldást szeretne, akkor Önnek a vinyl padló a megoldás. Bármilyen helyiségben használhatjuk, hiszen 100%-ban vízálló termékről van szó, illetve padlófűtés esetén is kiváló választás. Előnyös tulajdonságai még, hogy nagyon kellemes rajta járni, izületkímélő, kiváló a lépéshang csillapítása, valamint a karc- és kopásállósága, tartós, járáskor melegebb érzetet ad, mint a laminált padló és nem recseg-ropog, mint a parketta, Lerakáskor fontos a tökéletes aljzat, ami az optikai megjelenést nagyban befolyásolja. Mindössze egy éles késre van szükség a méretre vágáshoz, nincs por és csak minimális hulladék keletkezik. Nehezen éghető, könnyű tisztán tartani, ezért kórházakban, üzletekben is szívesen alkalmazzák.