Így válassz térkövet otthonodba - típusok és tanácsok

Tartósság mindenekelőtt 

Mint azt a bevezetőben említettük, az esztétikum, a választott színvilág mellett kiemelkedően fontos a termék strapabírósága, Amikor vásárlásra kerül a sor, a legelső szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a térkő elbírja-e a várható terhelést, csak ezt követően térjünk rá a színpalettára.

Tekintve, hogy évtizedekre veszünk térburkolatot, nem érdemes bizonytalan költséghatékony megoldásokat keresnünk. Válasszunk inkább tartós, mutatós terméket abban az esetben is, ha valamivel magasabb árral kell számolnunk. Egy átlagos udvart tekintve mindössze 30-40% a térkő megvásárlása, ezért sem ajánlott itt spórolni.

Felhasználási lehetőségek

A térkő felhasználása rendkívül változatos. Alkalmazhatjuk autófeljárón, járdán vagy akár kültéri kiülőre is. Az egyik leggyakoribb megoldás ezek közül az első, amikor autófeljáró kialakítására használjuk fel a választott terméket.

Az esztétikusság mellett a térkő nagyobb forgalom, például parkolók esetén sem roncsolódik, továbbá nem kell tartanunk attól sem, hogy megsüllyed, gyomosodik vagy morzsolódik, esetleg szétcsúszik - ezt betonszegéllyel tudjuk biztosítani. A mohákat és egyéb elszíneződéseket egy magas nyomású mosóval könnyedén eltávolíthatjuk a felületről. A térkő ezen felül fagyálló, nem kell attól tartanunk, hogy télen balesetveszélyes lesz. 

A térkő természetesen nem csupán akkor használható, ha nagyobb súly fogadására van szükség, remek megoldás, ha egyszerű járdát szeretnénk kialakítani. Sokkal szebben mutat, mint a betonból kiöntött felület és egészen keskeny járdákra is alkalmazható, például díszkertben vagy a ház körül. A végeredmény valóban dekoratív lesz, különösen ha a környezethez leginkább illő típust választottunk. A különálló köveket itt is betonszegéllyel és megfelelő vízelvezető alappal tehetjük masszívvá.

Kültéri kiülő esetében a felületi burkoláshoz szokás térkövet fektetni, hogy az eredmény otthonos, mégis látványos legyen. A barátságtalan beton helyett jóval kellemesebb egy rendezett, szépen térkövezett teraszon üldögélni a családdal, barátokkal és így a pázsitot sem kell feláldozni. Itt valóban határ a csillagos ég, ízlésünknek megfelelően választhatunk a kerthez, a ház homlokzatához és a terasz stílusához megfelelő árnyalatú és formájú köveket. 

Típusok és alkalmazásuk

Ahogy a változatos felhasználás is mutatja, többféle térkőtípussal számolhatunk, melyeket más-más funkció szerint érdemes alkalmazni. A továbbiakban a Barabás téglakő, a Beton LM térkő, a Frühwald és a Leier térkövekről lesz szó. 

Barabás téglakő

Ez a téglakő a hagyományos vonalat erősíti, téglaszerű megjelenésével a díszkertek kiváló alapja lehet. Hagyományos mivoltát erősíti, hogy téglakőből egyébként homlokzatburkolatot is gyártanak, továbbá lábazatok, díszfalak, kerítések ugyancsak készíthetők belőle. A kollekcióban antik, barna és piros árnyalatokból válogathatunk, melyekből különleges hangulatú járdák, feljárók, mediterrán kültéri helyiségek kivitelezhetők. Rusztikus jellegük miatt igazán természetes hatást keltenek, időtállóak és tartósak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beton LM térkő

Hasonlóan hagyományos, egyúttal egyszerű, letisztult burkolat a Beton LM térkő, ami ideális választás, ha visszafogottabb, kevésbé strukturált megoldást keresünk. A közterek és központi helyen fekvő parkolók kedvelt felülete, hiszen szolid szürke külleme miatt enyhén a betonra hajaz, ellenben jóval barátságosabb. Ellenálló, nagy súlyt is elbíró burkolat, ami nem törik vagy morzsolódik, továbbá a fagy sem tesz benne kárt. A kínálatban klasszikus és hullámos verziót is találunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frühwald térkő

Ha a magas minőség mellett a látványos megoldások vonzanak, a Frühwald térkövei között biztosan megtalálod a tökéletes terméket. A katalógusban a klasszikus négyzet alakú, a népszerű hullámos, és az egészen különleges formavilágú egyaránt megtalálható. A szabálytalan kialakítás, az olasz megjelenés és elegancia az egyik jellegzetes irányzatuk. Térköveik tartósak, egyszerűen telepíthetőek, ezért kültéri burkolóelemként bárhol használhatók, legyen szó családi házról vagy közretületről. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leier térkő

A Leier betontermékei mellett a térkövekkel is piacvezető. Az egyik leghíresebb térkőmárka, mely egyúttal a legnépszerűbb választás is, ugyanis egyszerre masszív és jó minőségű, továbbá igazán széles kínálattal rendelkezik.  A különleges és hagyományos termékek szintén megtalálhatók katalógusukban. Megszokott és egyedi formavilág, hagyományos színek és különböző kombinációk, klasszikus és modern darabok jellemzik. A Leier térkövek mellett járólapokat, burkolólapokat, kerítésköveket, gyeprácsokat és virágtartókat is kínál a komplex megoldások jegyében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semmelrock térkő

A Leier után a Semmelrock gyártót ugyancsak megemlíthetjük, mint a változatos megoldások kiemelkedő képviselőjét, sőt, bizonyos termékek tekintetében még sokrétűbb kínálatból szemezgethetünk. Térköveik eredeti kialakításúak akár a színeket, formákat, akár a különféle kombinációkat vesszük alapul. Magas minőségű, időtálló, szegélyek terén is változatos, időjárástűrő és dekoratív. A Solar térkövek például remek alapként szolgálnak a burkolt felületeknek, a napenergiának köszönhetően pedig a hangulatvilágítást is élvezhetjük kertünkben. A Semmelrock ugyancsak híve a komplex kivitelezésnek:  falrendszereket, falburkolatokat, kertilapokat, kerítéselemeket, és gyeprácsköveket is kínálnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás ITT és ITT