Klasszikus természetesség - faelemek a lakberendezésben

A fa számos lehetőséget rejtő építőanyag, mely 2022-ben újra virágkorát éli. A modern technológiának köszönhetően több megjelenési formát kínál, és újabb szerepeket tölt be a lakásban. 


Ahol a család összegyűl

Minden otthonban meghatározó helyiségek a közösségi terek, ahol a család időt tölt együtt, valamint a nagyobb rokonságot és baráti kört is vendégül látja. Általában ilyen közösségi tér a konyha, illetve a nappalival egybenyitott étkező, melyek faburkolata a ház ékkövévé válhat. Természetesen a bútorokat nagy luxus lenne teljesen fából készíteni, viszont költséghatékony megoldásokkal nem kell lemondanunk a fadizájnról. A furnérlemez (vékony falemez bútorlapra ragasztva) kitűnő lehetőség, hogy a fa erezete, mintája és színe a tömör fához hasonló látványt nyújtson. A fabútor szinte minden stílusirányzathoz idomul, hiszen a robosztus bútoroktól kezdve a könnyed vintage hangulatú darabokon át egészen a minimalista trendig minden elképzelés megvalósítható. A fa színezetét lazúrral, páccal és festékkel is variálhatjuk stílusunknak megfelelően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konyhától a nappaliig

Ahogy fentebb említettük, egy otthonban szintén fontos helyiség a nappali. Épp ezért főként javasolt faburkolatú padlót készíttetni, ami nemcsak esztétikus, de időtálló anyag a használattal szemben. Minden kornak megvan a maga parkettja divatja, így néhány évre a klasszikus polgári lakásokat díszítő halszálka háttérbe szorult és népszerűségét felváltotta a formák, színek tekintetében is több lehetőséget kínáló laminált padló. A régi kor elemeit újragondolva napjainkban újra divatba jöttek a tradicionális parketták, melyek elegáns hatást keltenek az enteriőrben. Az innovatív technológiával készült elemek védve vannak a zsugorodás és az elvetemedés veszélyétől. Minták, formák tekintetében széles paletta tárul elénk, így bőven válogathatunk a teljesség igény nélkül francia, hatszögletű, halszálka vagy akár hajópadló közül. A nappali harmóniájához hozzájárul a padló színéhez passzoló polcrendszer, mely szintén készülhet furnérlemezből. Ezenkívül újra hódít a fagerendás mennyezet, mely a régi házak hangulatát idézi modern köntösbe bújtatva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsik birodalma

A színeket magunk mögött hagyva néhány éve a nude őrület hódít, amely a gyermekek szobájában is visszaköszön. Ebből adódóan több gyerekszoba dizájnja a természetes (bézs, cappuccino, fehér) árnyalatokra épül, melynek sarkalatos elemei közé tartozik a babaágy és a bútorok színe is. A divattól elvonatkoztatva gyerekszoba tervezésnél fontos szempont a természetes anyagokkal készített/festett elemek beépítése, amelyekből nem oldódnak ki káros anyagok. Ezenkívül további elvárás lehet, hogy a fafelületek megújíthatók legyenek, amelyet főként a viaszolt, olajozott technológiával készült bútorok biztosítanak számunkra. Ugyanis a viaszos felületeket nem kell a nyersfáig visszacsiszolni, hanem természetes ápolókkal például lenolajjal, méhvisszal is sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink bútorai újra újszerű állapotba kerüljenek.

 

Hálótér

A hálószoba kialakítása megköveteli a nyugodtságot közvetítő elemek felhasználását, melyre kiválóan alkalmas a fa burkolat. A padlón és a bútorokon túl egyre divatosabb a falat is fa anyaggal borítani, mely természethez közeli élményt biztosít, miközben a fa illata is az erdők frissességére emlékeztet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fa a fürdőben?

Elsőre meglepőnek tűnhet faanyagot használni a ház legpárásabb, legnedvesebb helyiségébe, azonban a kivitelezők modern felületkezelőkkel ugyanúgy ellenállóvá teszik a fát, akárcsak kültéren az időjárás viszontagságaival szemben. A kulcs a falécek közti dilatációs résbe ékelt ragasztóanyagban rejlik, ami vízálló. A modern fürdőszobák egyik nélkülözhetetlen eleme a fa, amely igazán luxus minőségűvé teszi a helyiséget. Fürdőszoba esetében fontos átgondoltan fát választani, ugyanis főként a trópusi fák alkalmasak a víz elviselésére. Népszerű fafajták a teafa, a cédrus, az akácfa, a merbau, a wenge és a brazil dió is. A felület lakkozásával méginkább tehetünk a fa vízzel szembeni ellenálló képességéért. Ha ennek ellenére biztosra mennénk, remek választás a fahatású hidegburkolat, mely időtálló otthonosságot csempész a fürdőhelyiségbe.

 
 
 
 


További bejegyzések

A fa számos lehetőséget rejtő építőanyag, mely 2022-ben újra virágkorát éli. A modern technológiának köszönhetően több megjelenési formát kínál és újabb szerepeket tölt be a lakásban.