Pénztárcabarát lakásfelújítási ötletek, melyeket te is megvalósíthatsz

 

Felfrissülés a falaknak

A legalapvetőbb változtatást a falszínek variálásával eszközölhetjük, nem szükséges azonban az egész házat újramázolni, ha egy kis felfrissülésre vágyunk. Költséghatékonyabb, ha kiválasztunk egy falfelütetet, melynek festésével már egészen újszerű hatást érhetünk el, különösen, ha a bútorok és kiegészítők harmonizálnak ezzel a különálló árnyalattal. Kétségkívül látványos végeredményre számíthatunk, ha merészebb színt, esetleg mintás tapétát választunk a helyiségbe, mellyel nemcsak kiemeljük a falat, de pasztell árnyalatokkal kombinálva az egész szoba stílusos lesz. A gyönyörű falmatricák, városképek, természetes vagy geometriai motívumok egyaránt gazdaságos, mégis mutatós megoldást jelentenek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hideg és melegburkolat trükkök

A burkolatok komplett cseréje szintén nagyobb ráfordítást jelent, ám egyes módszerekkel akár évekkel meghosszabíthatjuk hideg - és melegburkolataink élettartamát. Ne féljünk próbát tenni a csempefestéssel, bármennyire is különösen hangzik. A Harzo márka például  kifejezetten csempefelújító festékcsaláddal is rendelkezik. Egy alapos takarítást követően vessük be a Harzo T-16 hídképző alapozót, vízbázisú fedőfestéket és kétkomponensű lakkot, az eredmény pedig teljesen olyan lesz, mint az új. Amennyiben csak egy bizonyos csempefelülettel nem vagyunk megelégedve, rendkívül mutatós és tartós csempematricák közül is választhatunk, színben és stílusban határ a csillagos ég. Melegburkolatok tekintetében szintén jó megoldás lehet a festés, vagy a gazdaságos, mégis kiemelkedő minőségű, rugalmas és strapabíró vinyl PVC burkolat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bútorfelújítás? Igen! 

A bútorfelújításhoz nincs szükség sem kreativitásra, sem pedig rendkívüli kézügyességre, hiszen a DIY kiegészítők tárháza már az abszolút laikusok számára is kínál könnyen kivitelezhető lehetőségeket. Nem is gondolnánk, milyen látványos lehet a változás már egy festés, fogantyúcsere vagy bútorfólia felrakása után. A legkönnyebben felújítható bútorok a konyhai berendezések és a nappaliban árválkodó, régimódi szekrények, komódok. A nyári napsütés és meleg például tökéletes időszak erre a munkára. Alapos takarítás után jöhet az alapozás, fedőfesték és lakk, a fém részek felújításához pedig antikoló paszta.  Ha nem szeretnénk bajlódni a fogantyúkkal, természetesen beszerezhetünk újakat is, vagy érdemes lehet körbenézni a piacokon különleges vintage darabok után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látványos kiegészítők

Ez az a része a felújításnak, ahol valóban kiélhetjük szunnyadú kreativitásunkat! Néhány apróság már teljesen más hangulatot adhat a belsőtereknek, ráadásul ezek valóban minimális költséget jelentenek. Cseréljük le a sötétebbb függönyöket világos, áttetsző darabokra, költöztessük növényeinket dekoratív, kézzel festett kaspókba, használjunk kisebb méretű szőnyegeket - ezeket már bármelyik lakberendezési áruházban beszerezhetjük kedvező áron - vagy vessünk be egymással harmonizáló textíliákat akár újrafelhasználva régi drapériákat. Nagyon fontos a tárolás is. Egyszerű, könnyen felszerelhető fali polcokkal, üvegekkel, színes dobozokkal, vagy akár egy átfestett, tárolóként újjászületett létrával, képkerettel is feldobhatjuk a szobát. A variációk száma végtelen és az erre szakosodott DIY weboldalak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+1 Újragondolt terek

A falbontás talán a legnagyobb projekt a még félig-meddig házilag megvalósítható kategóriából. Egyre népszerűbbek a hagyományos megoldástól eltérő, egybenyitott terek, elég ha a konyhás nappalira, vagy a konyhás étkezőre gondolunk, máris egészen más élményt nyújt a lakás. Fontos azonban, hogy mielőtt ilyen munkálatba fogunk, kérjük szakértő segítségét, mérjük fel a strangok helyét, a tartószerkezeti falak és a nyílászárók helyzetét. Ha ezekkel megvagyunk, már bele is foghatunk a helyiségek egybenyitásába. 

 

 

 

További friss híreinkért és színes tartalmainkért kövess bennünket facebook és instagram felületeinken is!

 További bejegyzések

Amikor szóba kerül a felújítás, hajlamosak vagyunk rögtön a nehézségekre, a jelentős kiadásokra és a nem várt költségekre gondolni, pedig van amikor már egy kis változás is elegendő, hogy új megvilágításba kerüljön otthonunk. Alábbi cikkünkben olyan pénztárcabarát, mégis látványos lakásfelújítási tippeket mutatunk, melyeket te magad is könnyűszerrel megvalósíthatsz számottevő befektetés nélkül.